Targeted poker quiz 35: Great players (advanced)


Note: Not at the old Poker1 site. This 39-part series of quizzes, originally published (2004-2006) in Poker Player, is based on the Mike Caro University of Poker library of research and advice. In each entry, Mike Caro presents 10 questions covering a category of poker, targeted for beginner, intermediate, or advanced players. Answers with explanations appear below each quiz, with the questions repeated for easy reference.


The MCU Targeted Poker Quiz series

(See the index to this series)

Great players – past and present (level: advanced)

  1. Who was the youngest player ever inducted in Binion’s Poker Hall of Fame?

    (a) David “Chip” Reese;

    (b) Stu Ungar;

    (c) Daniel Negreanu;

    (d) Amarillo Slim.

  2. What Binion’s Poker Hall of Fame member is credited with bringing hold ’em to Las Vegas?

    (a) Amarillo Slim;

    (b) Doyle Brunson;

    (c) Felton McCorquodale;

    (d) Oklahoma Johnny Hale.

  3. In a 1984 poker exhibition at the World Series of Poker, Mike Caro’s artificially intelligent poker player, Orac, went against two world champions, winning one of three matches. Who were the two opponents?

    (a) Amarillo Slim and Stu Ungar;

    (b) Johnny Chan and Dewey Tomko;

    (c) Johnny Moss and Jack Straus;

    (d) Tom McEvoy and Doyle Brunson.

  4. What famous poker playing entrepreneur beat Orac on national TV in 1984 in a $500,000 challenge?

    (a) Eric Drache;

    (b) Jack Binion;

    (c) Bob Stupak;

    (d) Steve Wynn.

  5. Which famous woman player holds a championship World Series of Poker bracelet in 7-card lowball (razz)?

    (a) Barbara Enright;

    (b) Linda Johnson;

    (c)Annie Duke;

    (d) Jennifer Harman

  6. Who was the 2005 inductee into the Binion’s Poker Hall of Fame?

    (a) Crandell Addington;

    (b) Jack Binion;

    (c) Steve Forbes;

    (d) Bobby Baldwin.

  7. Who was among the first-year inductees into Binion’s Poker Hall of Fame in 1979?

    (a) Puggy Pearson;

    (b) Titanic Thompson;

    (c) Jack Keller;

    (d) Red Winn.

  8. Which player has never won the World Series of Poker main event?

    (a) Doyle Brunson;

    (b) Bill Boyd;

    (c) Mansour Matloubi;

    (d) none of the above (all have won).

  9. Doyle Brunson’s most famous hold ’em hand is K-3…

    (a) true;

    (b) false.

  10. Maverick was an actual old-West poker player who wrote three books on the topic…

    (a) true;

    (b) false.


Answers and explanations (with questions repeated for convenience)

Great players – past and present (level: advanced)

  1. Who was the youngest player ever inducted in Binion’s Poker Hall of Fame?

    (a) David “Chip” Reese;

    (b) Stu Ungar;

    (c) Daniel Negreanu;

    (d) Amarillo Slim.

    Answer: (a) Chip Reese was the youngest player ever to be inducted into the Binion’s Poker Hall of Fame. He entered at age 40.

  2. What Binion’s Poker Hall of Fame member is credited with bringing hold ’em to Las Vegas?

    (a) Amarillo Slim;

    (b) Doyle Brunson;

    (c) Felton McCorquodale;

    (d) Oklahoma Johnny Hale.

    Answer: (c) Felton McCorquodale is credited with bringing hold ’em poker to Las Vegas.

  3. In a 1984 poker exhibition at the World Series of Poker, Mike Caro’s artificially intelligent poker player, Orac, went against two world champions, winning one of three matches. Who were the two opponents?

    (a) Amarillo Slim and Stu Ungar;

    (b) Johnny Chan and Dewey Tomko;

    (c) Johnny Moss and Jack Straus;

    (d) Tom McEvoy and Doyle Brunson.

    Answer: (d) In 1984, world champions Tom McEvoy and Doyle Brunson challenged Mike Caro’s artificially intelligent poker player, Orac, in an exhibition at the World Series of Poker. The computer program split two matches against Brunson and lost to McEvoy.

  4. What famous poker playing entrepreneur beat Orac on national TV in 1984 in a $500,000 challenge?

    (a) Eric Drache;

    (b) Jack Binion;

    (c) Bob Stupak;

    (d) Steve Wynn.

    Answering: (c) Bob Stupak beat Orac in a $500,000 nationally televised challenge in 1984 – although misfortune prevented Orac from winning one of the best-of-three matches when someone kicked the power cable loose when Orac had Stupak all-in with three-of-a-kind versus two pair. By rule, the hand was dealt over and never televised.

  5. Which famous woman player holds a championship World Series of Poker bracelet in 7-card lowball (razz)?

    (a) Barbara Enright;

    (b) Linda Johnson;

    (c)Annie Duke;

    (d) Jennifer Harman.

    Answer: (b) Linda Johnson won the championship 7-card lowball (razz) bracelet at the World Series of Poker in 1997.

  6. Who was the 2005 inductee into the Binion’s Poker Hall of Fame?

    (a) Crandell Addington;

    (b) Jack Binion;

    (c) Steve Forbes;

    (d) Bobby Baldwin.

    Answer: (a) Crandell Addington was the poker legend inducted into the Binion’s Poker Hall of Fame in 2005.

  7. Who was among the first-year inductees into Binion’s Poker Hall of Fame in 1979?

    (a) Puggy Pearson;

    (b) Titanic Thompson;

    (c) Jack Keller;

    (d) Red Winn.

    Answer: (d) Red Winn was among the very first group of players inducted into Binion’s Poker Hall of Fame in 1979.

  8. Which player has never won the World Series of Poker main event?

    (a) Doyle Brunson;

    (b) Bill Boyd;

    (c) Mansour Matloubi;

    (d) none of the above (all have won).

    Answer: (b) Bill Boyd never won the World Series of Poker main event.

  9. Doyle Brunson’s most famous hold ’em hand is K-3…

    (a) true;

    (b) false.

    Answer: (b) False. Doyle Brunson’s most famous hold ’em hand isn’t K-3. It’s 10-2.

  10. Maverick was an actual old-West poker player who wrote three books on the topic…

    (a) true;

    (b) false.

    Answer: (b) False. Maverick wasn’t a old-West real player who wrote three poker books.


Next MCU Targeted Poker Quiz in this series

Published by

Mike Caro

Visit Mike on   → Twitter   ♠ OR ♠    → FaceBook

Known as the “Mad Genius of Poker,” Mike Caro is generally regarded as today's foremost authority on poker strategy, psychology, and statistics. He is the founder of Mike Caro University of Poker, Gaming, and Life Strategy (MCU). See full bio → HERE.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Let's make sure it's really you and not a bot. Please type digits (without spaces) that best match what you see. (Example: 71353)